COSMOPOLITAN

COSMOPOLITAN

Buy less, choose well: zo verduurzaam je je kledingkast

Cosmo's columnist Maria-Rosa Vyskocil deelt haar beste tips op het gebied van duurzame kleding en een inzichtelijke kledingkast.

maria rosa vyskocil
MARIA-ROSA VYSKOCIL

Maria-Rosa Vyskocil is oprichtster van active wear label House of GraVity. Het label staat met “feel your inner GraVity” voor ’consciousness’ en het vinden van innerlijke balans voor een happy & healthy lifestyle. Voor haar werk in de fashion heeft ze in New York, Londen, Shanghai en Hong Kong gewerkt en inmiddels woont ze ruim 7 jaar in Azië. Vanuit Singapore schrijft zij twee keer per maand voor Cosmopolitan over de “conscious lifestyle” die met o.a. yoga en mediatie zijn oorsprong in Azië vinden.

 

Buy Less, Choose Well

"Covid 19 heeft de wereld stilgezet, letterlijk. Om het virus onder controle te krijgen, staat nog steeds een groot deel van de wereld on hold. Het is een ramp voor het bedrijfsleven, maar vooropgesteld een groot verdriet voor iedereen die direct getroffen is door het virus en voor de mensen die familie en vrienden hebben moeten verliezen. Het virus raakt de hele wereld maar iedereen op een andere manier. Zelf ben ik met House of GraVity de afgelopen maanden tegen alle mogelijke problemen aangelopen. Denk aan het achterliggen op schema van de productie en hele verkoopseizoenen die niet door konden gaan omdat de winkels gesloten waren. Toch denk ik dat wij vanuit zowel een business, als een consumenten perspectief, moeten leren van de huidige situatie. Het kan namelijk wel eens de reden zijn voor een grotere bewustwording die ook in de fashion industrie enorm hard nodig is. De afgelopen periode heeft als een "ontnuchterende kracht gewerkt die onze honger als consument en onze jetsettende gewoontes heeft doen temperen."

Het virus heeft alles doen vertragen en we hebben nieuwe waarden gevonden. Waarden die voortkomen uit simpele ervaringen. Het kan zomaar het kantelpunt zijn naar een betere wereld. Er zijn de afgelopen maanden dingen gebeurd die anders onmogelijk geweest zouden zijn. Mensen waren gedwongen om thuis te blijven en hebben eindelijk weer tijd voor zichzelf gehad, om na te denken maar vooral om te voelen wat echt essentieel is.

Ondertussen heeft de economie het zwaar en bedrijven worstelen om te overleven, ook in de mode-industrie heeft het virus alles doen vertragen. De productie van consumentengoederen zal een pas op de plaats maken door de opgelopen vertraging van de producties uit o.a. China, de winkels die wereldwijd tegelijk gesloten waren en doordat wij er als consument achter komen dat wij al die “spullen” niet nodig hebben om gelukkig te zijn. Doordat het in hoog tempo produceren van kleding en consumentengoederen afneemt zijn we tegelijk het milieu aan het redden. Vanuit dat perspectief is het bijna alsof het virus een zegen is voor de planeet.

In eerste instantie werd gedacht dat het voor de kleinere modemerken lastig zou worden om de crisis te overleven maar langzaam ontstaat er een bewustwording onder ons allemaal en wordt zichtbaar dat er meer respect komt voor ambachten en kleinere unieke merken. In de tussentijd hebben de grote modeketens het zwaar, iets wat je duidelijk kunt zien aan het stunten met hoge kortingen om zo alsnog te proberen om de massa productie in stand te houden. In tegenstelling tot wat we in eerste instantie dachten, geloof ik dat er juist nu meer ruimte gaat komen voor kleine ondernemers maar ook voor innovaties en een vernieuwende bewuste manier van denken, werken en leven.

Wij zijn onze consumptiegewoontes aan het heroverwegen, kunnen we met minder? Ik hoop dat één van de resultaten van deze situatie is dat mensen bewuster gaan consumeren. Focus op kwaliteit en relevantie in plaats van het non-stop consumeren van niet-essentiële zaken. House of GraVity ben ik gestart vanuit het principe van “Buy less, Choose well”. Ik streef ernaar een goed en duurzaam artikel te maken waar je lange tijd mee kunt doen. Ik merk dat wij er steeds meer de voorkeur aan geven om slechts een paar kwalitatief goede items in onze kledingkast te hebben in plaats van eindeloze opties. Ik zie duidelijk dat door COVID-19 onze oude manier van consumeren aan het veranderen is. We worden steeds bewuster!

Een kledingkast met weinig kledingstukken en enkel gevuld met mooie kwaliteitsitems bespaart je daarnaast iedere ochtend een hoop tijd, keuzestress en geeft veel meer overzicht dan een kast vol met kleding welke je maar weinig draagt."

En nu jij!

Wat kun je zelf doen om volgens het principe “Buy less, choose well” je garderobe samen te stellen?

  • Investeer in goede basics in plaats van iedere trend te volgen. Mooie basics geven een klassieke uitstraling, zijn tijdloos en je kunt er eindeloos mee combineren.
  • Investeer in mooie (designer) vintage items, zo geef je een mooi kledingstuk of accessoire een nieuw leven en je hebt iets unieks wat karakter geeft aan je outfit.
  • Kies iets vaker voor een klein duurzaam merk in plaats van de massa items van de grote ketens.
  • Ga voor kwaliteit items, deze gaan langer mee.
  • Vraag je bij iedere aankoop af: heb ik dit echt nodig? Gaat dit item mij gelukkiger maken? Zo niet, koop het dan ook gewoon niet en investeer alleen in iets wat je nodig hebt en/of gelukkig maakt.
  • Gooi je gebruikte items niet weg maar geef deze aan een goed doel of verkoop je designer pieces via een vintage modeplatvorm zoals designer-vintage.com.

Click here for the article on www.cosmopolitan.com/nl/

 

Read more

The Editors Club

The Editors Club

L'OFFICIEL

L'OFFICIEL