Column Cosmopolitan | De kracht van het nu

Column Cosmopolitan | De kracht van het nu

 

Column: "Wat 2020 me heeft geleerd over de kracht van het nu"

 

Maria-Rosa Vyskocil vertelt in haar column hoe je je gedachtes kunt omzetten en meer in het nu kan leven.

 

 

Maria-Rosa Vyskocil is oprichtster van active wear label House of Gravity. Het label staat met “feel your inner Gravity” voor ’consciousness’ en het vinden van innerlijke balans voor een happy & healthy lifestyle. Voor haar werk in de fashion heeft ze in New York, Londen, Shanghai en Hong Kong gewerkt en inmiddels woont ze ruim 7 jaar in Azië. Vanuit Singapore schrijft zij twee keer per maand voor Cosmopolitan over de “conscious lifestyle” die met o.a. yoga en mediatie zijn oorsprong in Azië vindt. 

De kracht van het nu

 

"Een paar weken geleden zat ik voor een periode van 15 dagen helemaal alleen in quarantaine opgesloten in een hotelkamer. Toen ik terug kwam van mijn werktrip naar Nederland kreeg ik vanuit de Singaporese overheid een hotel aangewezen waar ik verplicht moest verblijven. Dat klinkt heftig, maar na een hectische periode keek ik er naar uit om weer even alleen te zijn en om op te laden. Al een aantal jaar heb ik een wens om naar een 10 daagse stilte meditatie te gaan in India. Niet alleen als tegengif voor een hectisch modern leven en om tot rust te komen, maar voornamelijk als verlangen om dichter bij de meest authentieke versie van mezelf te komen. Wie ben ik en wat voel ik wanneer alles om mij heen weg valt? De verplichte quarantaine in Singapore probeerde ik daarom om te draaien naar iets positiefs en als een soort mini-retraite te beschouwen door even helemaal alleen te zijn zonder invloeden en of prikkels van buitenaf. Op deze manier probeerde ik voor mezelf iets moois uit deze weken te halen waar ik ook echt wat aan zou hebben.

 

Het jaar 2020 is voor ons allemaal tot nu toe een enorm transformatief jaar geweest. Een jaar waarin we collectief terug gaan naar de bron van wat echt belangrijk is in ons leven en in de wereld. Ik zie het als een groot onthechtingsproces waar we met elkaar inzitten. We hadden de afgelopen jaren zo veel (te veel) opties en mogelijkheden waar we uit konden kiezen hetgeen allemaal afleidt van de kern van wat ons echt gelukkig maakt. Afgelopen jaar heeft ons door de wereldwijde pandemie doen onthechten van alles waar we zo aan gewend waren en wat wij als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen. Langzaamaan komen wij met elkaar tot een besef dat wij ook zonder onze oude vertrouwde gewoontes, materiële bezittingen en vrijheden om bijvoorbeeld te reizen en uit te gaan ook gelukkig kunnen zijn. Dit zie ik als de echte “bevrijding”. Ultieme vrijheid is naar mijn idee onafhankelijkheid en het besef dat je geen energieën van anderen, waarderingen, materie en/of (schijn)zekerheden nodig hebt. De vrijheid zit hem niet in het niet kunnen reizen of binnen moeten blijven. In principe zit de echte vrijheid in onszelf. Ik vind dit een mooi cadeau wat afgelopen jaar ons heeft gebracht. Als wereld zijnde zwemmen we op dit moment allemaal in drijfzand. We kunnen geen controle meer uitoefenen op onze toekomst omdat we al niet weten hoe de wereld en daarmee ons leven er over een maand uitziet. Dit hebben we trouwens nooit gekund maar doordat wij bepaalde dingen wel konden plannen en/of controleren leefde wij voorheen eigenlijk in een illusie van schijn-controle. Puur omdat het bezig zijn met de toekomst ons zekerheid en daarmee een veilig gevoel gaf.

 

We worden geforceerd om volledig in het ‘nu” te leven zonder controle over toekomst of verleden. Eckhart Tolle omschrijft dit zo mooi in zijn boek De kracht van het nu (The Power of Now), voor mij één van de beste spirituele boeken die er bestaat. Eckhart Tolle’s boodschap is heel simpel, maar niet gemakkelijk toe te passen. Hij schetst een situatie die voor iedereen herkenbaar is. We maken ons vaak zorgen over de toekomst of malen met onze gedachten over het verleden. Eigenlijk hebben we een soort verslaving aan al deze gedachten. We denken namelijk dat deze gedachten ons maken tot wie we zijn. Dit staat ons geluk vaak in de weg. We vertellen onszelf de hele dag wat we vroeger verkeerd hebben gedaan en wat in de toekomst niet zal lukken. In het nu hoef je je geen zorgen te maken om wat was en wat zal komen. Je maakt contact met je innerlijke stilte en ontdekt dat je niet je gedachten bent en je steeds dichter bij je (hogere)zelf komt.

 

Nu het in Nederland weer een stuk onrustiger aan het worden is en er een gedeeltelijke lockdown is, krijg ik veel vragen hoe het op dit moment in Singapore gaat. Singapore heeft al vanaf begin dit jaar een enorm strikt Covid beleid wat op geen enkele manier te vergelijken is met Nederland. Het eiland zit volledig op slot. Voor House of Gravity was ik een paar weken in Nederland. Vanuit de Singaporese overheid kreeg ik goedkeuring om te mogen reizen, maar dus met een verplichte quarantaine bij terugkomst. Ramen en deuren mochten 15 dagen niet open en ik mocht niemand zien. Ik werd 4 keer per dag gebeld door de overheid ter controle. Het strenge beleid dat Singapore heeft werkt tot nu toe heel goed waardoor Singapore tot een van de landen behoort waar op dit moment de minste besmettingen voorkomen. Vandaag staan het aantal besmettingen zelfs op nul.

 

Singapore heeft vanaf april voor een periode van 3,5 maand in een enorm strenge lockdown gezeten die niet te vergelijken was met de lockdown die Nederland in maart heeft gehad. Nederland had in de lockdown zo veel meer vrijheden dan dat Singapore had. Wij hebben echt voor een periode van 3,5 maand thuis gezeten en niemand kunnen en mogen zien. Daarnaast was alles gesloten. Vanaf juni is er versoepeling gekomen door van te voren opgestelde fases met regels en wetgevingen. De strenge lockdown was fase 1 en op dit moment zitten wij in fase 2 waarbij de restaurants, winkels en een aantal kantoren weer open zijn. De restaurants sluiten bij ons sinds juni voor half 11 in de avond en de clubs en bars zijn nog steeds gesloten. Mondkapjes zijn hier vanaf februari al verplicht en er staan boetes op wanneer je deze niet draagt. Juist na de strenge lockdown waarin we 3 maanden letterlijk opgesloten hebben gezeten, vind ik dat we op dit moment veel vrijheid hebben.

 

Zelf ga ik vanaf augustus weer naar kantoor waar ik zo blij mee ben. Ik vind het heerlijk om weer uit huis te kunnen zijn. Ondanks alle regels bruist de stad weer en gaat het goed met de retail. Voor House of Gravity merk ik dat de online verkopen in zowel Europa als Azië nog steeds hard aan het groeien zijn. Het gaat goed, we groeien harder dan verwacht en juist door de huidige situatie is de vraag naar activewear door het thuiswerken alleen maar groter. Sporten en bewegen doen we regelmatiger door het besef dat onze lichamelijke gezondheid (nu meer dan ooit) zo belangrijk is. Er is een bewustwording gaande dat waarbij wij nu op alle gebieden ( body & mind) goed voor onszelf moeten zorgen. Voor ons lichaam door voldoende beweging en onbewerkte voeding maar ook is de veerkracht van onze mind nu belangrijker dan ooit!

 

Nu Nederland misschien weer in een gedeeltelijke lockdown is kun je ook zeker proberen om hier iets moois uit te halen door goed voor jezelf ( body & mind) te zorgen. Naast alle ellende die afgelopen jaar heeft gebracht liggen er ook ontzettend veel kansen. Zowel in persoonlijke groei als in een nieuwe manier van werken en denken. Indien je net als ik ook de interesse hebt wat het met je doet indien alles even wegvalt hoef je hier niet alleen achter te komen door bijvoorbeeld een meditatie retraite maar kun je ook de huidige situatie waar wij inzitten gebruiken door je even volledig over te geven aan het leven in het “nu”."

Read the column on www.cosmopolitan.com/nl 

 

Read more

Column Cosmopolitan

Column Cosmopolitan

House of Gravity X O My Bag

House of Gravity X O My Bag

House of Gravity collaborates with BLACKROLL® on an exclusive yoga mat

House of Gravity collaborates with BLACKROLL® on an exclusive yoga mat