Column Cosmoplitan

Column Cosmoplitan

Zo zorg je voor een gezonde balans in je leven

Cosmo's columnist Maria-Rosa Vyskocil vertelt: "Zo kun je op emotioneel, fysiek, spiritueel en sociaal vlak aan selfcare doen."

healthy lifestyle
MARIA ROSA VYSKOCIL

Maria-Rosa Vyskocil is oprichtster van active wear label House of GraVity. Het label staat met “feel your inner GraVity” voor ’consciousness’ en het vinden van innerlijke balans voor een happy & healthy lifestyle. Voor haar werk in de fashion heeft ze in New York, Londen, Shanghai en Hong Kong gewerkt en inmiddels woont ze ruim 7 jaar in Azië. Vanuit Singapore schrijft zij twee keer per maand voor Cosmopolitan over de “conscious lifestyle” die met o.a. yoga en mediatie zijn oorsprong in Azië vinden.

Is een healthy lifestyle de nieuwe vorm van luxe?

Het is een zonnige donderdagmiddag in Singapore. Ik ben net klaar met mijn yogales en zit nu op het terras van een organic lunchtentje. Ik moet hardop lachen om mijn eigen cliché en moet denken aan het nummer van Veldhuis en Kemper “Hippe Shit”. Je kunt mij hier uittekenen met een green juice, avocado toast, een latte met havermelk en mijn laptop opengeklapt. Wanneer ik om mij heen kijk zie ik iedereen in de mooiste activewear outfits zitten werken, lunchen of aan een koffietje. Ik vind het fascinerend om te zien hoe het straatbeeld en daarmee de fashion in een aantal jaar tijd zo enorm veranderd is. We zijn bewuster gaan leven en maken bewustere keuzes ten aanzien van onze mentale en fysieke gezondheid. Het is niet meer zo dat we één keer per week naar de sportschool gaan, ons daar in onze sportkleding hijsen en na onze work-out weer omkleden. We dragen onze activewear steeds vaker buiten de sportschool. In de cosmopolitan cities zie je de meest artistieke, modieuze en stijlvolle mensen niet meer in mooie jurkjes nippend aan een cocktail bij de nieuwste hotspots in town, maar eerder bij healthy cafés, sapbarretjes of op weg naar een Pilates les. Waar ik voorheen gedurende de dag altijd high heels en jurkjes droeg, is dit nu steeds vaker activewear. Maar dan wel vaak gecombineerd met een statement piece!

Wat is er toch gaande dat het leven van een healthy lifestyle nu ook zo duidelijk terug te zien is in het straatbeeld? Het lijkt alsof we er massaal achter komen dat het ons meer voldoening geeft wanneer we op alle gebieden goed voor onszelf zorgen. Tijd maken en investeren in je mentale en fysieke gezondheid om zo de beste versie van jezelf te kunnen zijn, is naar mijn idee de nieuwe vorm van luxe. Waarbij luxe voorheen werd gekoppeld aan het maken van mooie reizen en materiële zaken, is het nu de ultieme vorm van rijkdom om jezelf de tijd te kunnen veroorloven, maar ook zeker te gunnen om te werken aan je mentale, emotionele en lichamelijke gezondheid.

Rust en balans tussen body, mind en soul

We worden doodgegooid met de term selfcare en dat is ook niet gek. Door ons drukke leven staan we continu “aan” en steeds meer mensen ervaren stress. Hierdoor komt er meer behoefte aan een holistische manier van leven en aan rust en balans tussen body, mind en soul. Dus ook voor jezelf te kiezen met een actieve en bewuste levensstijl. De verandering in het straatbeeld, waarbij wij onze activewear steeds vaker dragen, is een van redenen geweest om House of GraVity op te zetten. Zelf draag ik activewear ook steeds vaker en zo zie ik de toekomst in de fashion ook voor me. Een toekomst waarbij activewear niet alleen maar gedragen zal worden naar de gym, maar juist ook als daywear waarmee je eindeloos kunt combineren. Overdag bijvoorbeeld in een navy-blauwe activewear outfit in combinatie met een camel trenchcoat, een goede tas en sneakers. Of werkmeetings in een classic high-rise legging, witte zijden blouse en basic ballerina of een drankje in de stad in een activewear legging met mesh details, high heels en een goed leren jasje. Zo verandert de fashion eigenlijk mee met onze bewuste lifestyle.

Bewust naar je lichaam luisteren

Zelf voel ik mij de laatste tijd beter dan ooit door heel bewust naar mijn lichaam te luisteren. Ik wil trouwens echt wegblijven van dogma’s en geloof zeker niet dat je alleen maar veel moet sporten en gezond eten om je goed te voelen. De afgelopen dagen had ik veel etentjes, borrels en brunches met vrienden en heb ik genoten van heerlijk eten en lekkere wijntjes. Voor mij geldt dat de juiste balance 'key' is en zie ik een holistische lifestyle als een totaalpakket dat gaat over meer dan gezonde voeding en beweging alleen. Het gaat volgens mij over het investeren in jezelf en dit te integreren in je leven. Zo kun je op emotioneel, fysiek, spiritueel en sociaal vlak aan selfcare doen.

Selfcare vergroot je vermogen om stress op afstand te houden en het zorgt ervoor dat je je beter kunt focussen en dus efficiënter werkt. Het heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel en daardoor op je immuunsysteem. Ik zit op dit moment zelf even in een hectische periode. Over een paar dagen vlieg ik naar Nederland waar we twee verschillende collecties tegelijk zullen lanceren waar we een covershoot hebben. De main collectie die we uitbrengen is volledig geïnspireerd op het huidige straatbeeld waarbij activewear steeds vaker gedragen wordt. Het wordt een collectie met crop tops, tanktops, off-shoulder tops, sweaters, sjaals, capes, leggings en chino’s die allemaal gecombineerd kunnen worden. Met deze nieuwe lifestyle als inspiratie wil ik een collectie neerzetten die binnen en buiten de gym als daywear en activewear gedragen kan worden.

CHECK HIER DE HUIDIGE COLLECTIE VAN HOUSE OF GRAVITY

Voordat ik naar Nederland vlieg moet er nog veel afgerond worden voor het sales-seizoen in Singapore. Daarnaast zijn we bezig met de nieuwe website die tegelijkertijd met de nieuwe collecties en het lancering-event live gaat. Afgelopen weken waren druk en dan is tijd voor jezelf en je eigen gezondheid even geen prioriteit.

Toch probeer ik dat juist in drukke periodes in te plannen. Voor mij werkt het fijn om mijn dag af te sluiten met een hot-yogales, maar ik denk dat het belangrijk is om goed uit te zoeken wat wel en niet voor jou werkt. Mindfulness apps zoals Headspace of podcasts werken ook goed voor mij. Hanneke van Rock Your Worldheeft hele fijne podcasts en meditaties. Door even heel bewust tijd aan jezelf te besteden en even bij jezelf “in te checken”, dwingt dit je om bewust tijd voor jezelf te maken. Om na te denken over wat je echt wil. Waar gaat je hart sneller van kloppen? Wat inspireert je echt? Wat heb je nodig om je goed te voelen? Selfcare maakt je zelfbewuster, vooral omdat je kiest voor iets wat je echt wil in plaats van wat je denkt dat je moet. Dit is een verrijking en ik geloof dat het dus niet voor niets is dat living a healthy lifestyle & selfcare een nieuwe vorm van luxe is. We verlangen allemaal naar een gezonde balans in ons leven, toch?

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io

 

Read more

Cosmopolitan

Cosmopolitan

House of Gravity X O My Bag

House of Gravity X O My Bag

Column Cosmopolitan

Column Cosmopolitan