Cosmopolitan

Cosmopolitan

 

Column: "Balans vinden met een onrustige mind"

Cosmo's columnist Maria-Rosa Vyskocil vertelt: "Op het moment dat dit nieuws naar buiten kwam stond mijn telefoon direct roodgloeiend met belletjes en appjes van vrienden voor gezellige brunches, borrels en yogasessies. Toch had ik mixed feelings bij het nieuws..."

maria rosa vyskocil
MARIA-ROSA VYSKOCIL

Maria-Rosa Vyskocil is oprichtster van active wear label House of GraVity. Het label staat met “feel your inner GraVity” voor ’consciousness’ en het vinden van innerlijke balans voor een happy & healthy lifestyle. Voor haar werk in de fashion heeft ze in New York, Londen, Shanghai en Hong Kong gewerkt en inmiddels woont ze ruim 7 jaar in Azië. Vanuit Singapore schrijft zij twee keer per maand voor Cosmopolitan over de “conscious lifestyle” die met o.a. yoga en mediatie zijn oorsprong in Azië vinden.

 

Balans vinden met een onrustige mind

Vorige week hoorden we in Singapore dat de strenge lockdown, waar wij drie maanden in hebben gezeten, versoepeld zou gaan worden. Op het moment dat dit nieuws naar buiten kwam stond mijn telefoon direct roodgloeiend met belletjes en appjes van vrienden voor gezellige brunches, borrels en yogasessies. Ook raakte mijn agenda al snel vol met veel leuke initiatieven en samenwerkingen voor House of Gravity. Na drie maanden letterlijk opgesloten te hebben gezeten, was ik dankbaar voor de vrijheid! Ik krijg energie van mensen om me heen en voel me op mijn best wanneer ik kan connecten met mensen.

Toch had ik mixed feelings bij het nieuws. Het betekende voor mij ook het einde aan één van de meest waardevolle periodes in mijn leven, waarin ik mezelf de rust heb kunnen geven en gunnen, iets wat me nooit eerder is gelukt.

De lockdown in Singapore

De lockdown in Singapore was niet te vergelijken met die in Nederland. In Singapore was er geen vrijheid. De Singaporese overheid had de wetgeving aangepast waardoor het niet mogelijk was om andere mensen te zien. Er stond een hoge boete op of zelfs gevangenisstraf bij overtreding hiervan. De vrijheid was zo erg beperkt dat ik in een periode van drie maanden, naast mijn partner, echt niemand heb mogen en kunnen zien.

Toch heb ik het gek genoeg als fijn ervaren en er enorm van genoten. Het zorgde namelijk voor een positieve verandering bij mezelf, onder andere ten aanzien van een slaap- en concentratieprobleem waar ik al van kinds af aan mee worstel. Ik ben een HSP’er (high sensitive person). Ongeveer 20% van de mensen is hoog gevoelig. Ik houd er eigenlijk helemaal niet van deze term te gebruiken en wil wegblijven van dogma’s, omdat dit maar een label is. Het komt er kort gezegd op neer dat ik meer dan gemiddeld gevoelig ben voor indrukken en prikkels en merk ik meer signalen en details op waardoor indrukken uitgebreider en intensiever worden gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Als ik mezelf niet de rust gun dit te verwerken, kan ik snel overprikkeld raken.

Mijn leven is de laatste 15 jaar hectisch geweest. Ik heb veel gereisd, in verschillende landen gewoond en daar steeds een nieuw leven opgebouwd. Ook de nieuwe en diverse culturen waar ik mee te maken kreeg, de druk van het ondernemerschap en daarnaast ook nog eens een sociaal & gezellig leven willen leiden, heeft me enorm veel geluk en energie gebracht. Het hectische leven eiste echter ook zijn tol. Door de vele prikkels ervoer ik ook vaak onrust. Daarnaast kwam House of Gravity begin dit jaar in een snelle groeifase terecht waardoor er meer werk was dan dat ik met mijn kleine team aan kon. Veel tijd om na te denken over een nieuwe strategie was er niet, omdat er zo ontzettend veel tegelijkertijd moest gebeuren.

 

Een groot cadeau

Ik heb de lockdown daarom op alle gebieden ervaren als een groot cadeau. De eerste weken heb ik bewust een stap terug genomen om te reflecteren en het vinden van een nieuwe manier van werken. Omdat ik niet meer wekelijks hoefde te reizen, kon ik voor het eerst structuur aan mijn dagen geven. De saaiheid van de dagen en het gebrek aan prikkels van buiten af, vond ik heerlijk! Ik begon beter te slapen en werd rustiger. Eigenlijk heeft de afgelopen periode mij gedwongen om de filosofie van mijn eigen merk zelf nog intenser te ervaren.

House of Gravity ben ik 1,5 jaar geleden gestart in een periode in mijn leven waarin ik merkte dat het vinden en behouden van een goede balans tussen body, mind en soul voor mij de basis vormt voor een gelukkig leven. Waarbij het merk staat voor het vinden van een innerlijke balans, staat het er ook voor om krachtig te zijn, om bewuste keuzes te maken waardoor je je goed en fit voelt. Het gaat echt over kiezen voor jezelf met een actieve en bewuste levensstijl.

Dit is niet altijd even gemakkelijk te bereiken. Vooral in tijden waarin je geleefd wordt, is het veel makkelijker om vast te houden aan ‘verslavende’ gewoontes, zoals ieder seconde je telefoon vasthouden en je agenda vol plannen met afspraken. Deze gewoontes zijn uiteindelijk alleen maar schadelijk en zorgen voor onrust in plaats van dat ze je verder helpen. Ik ervaar het als een constante strijd om mezelf te focussen op het hier en nu en daarin mijn balans te vinden (en te behouden). Door open te staan voor ‘soul searching’, bewust te leven en even te pauzeren, gun ik mezelf nu de rust om me op mezelf te concentreren. Ik probeer stil te staan bij wie ik ben en wat ik op dit moment nodig heb. Sporten, mediatie en yoga hielpen mij altijd enorm, maar waren lastig vol te houden door alle afleiding. Gedurende de afgelopen maanden in lockdown kon ik iedere ochtend in alle rust vroeg opstaan en mijn dag beginnen met aandacht voor mezelf.

Nu het sociale leven weer volop begonnen is kijk ik dankbaar terug op de afgelopen tijd. Het is voor mij nog duidelijker dat het vinden van een juiste balans tussen alle verplichtingen, gezelligheid en afspraken aan de ene kant en het bewust kiezen voor tijd voor mezelf aan de andere kant zo hard nodig is! Ik kan hier nu in alle vrijheid bewust voor kiezen en kijk enorm uit naar de komende periode om hier mee door te gaan.

 

maria rosa vyskocil

Read more

Cosmopolitan

Cosmopolitan

House of Gravity X O My Bag

House of Gravity X O My Bag

Column Cosmoplitan

Column Cosmoplitan